Martin M. Šimečka. Zdroj: YouTube, Bratislava today

Až hystericky reagují česká a slovenská média na jakoukoli zmínku o oligarchovi a globalistovi maďarského původu Georgi Sorosovi, který nechvalně proslul financováním a podporováním barevných revolucí a jiných převratů ve světě, mimo jiné na Ukrajině. Činí tak prostřednictvím svých nadací, přes které tečou do různých nadací, spolků, think-tanků a médií miliardy dolarů.

Velká média jeho roli dlouhodobě bagatelizují a personu, která v 90. letech minulého století položila britskou libru a na této nekalé spekulaci vydělala miliardy, které pak „investuje“ do destabilizace nepohodlných režimů (tedy všech, které nepodporují multikulturalismus, neoliberalismus a globalismus a prosazují národní, nikoli nadnárodní zájmy), označují dokonce za filantropa.

Naposledy se strhl poprask po slovech slovenského premiéra Fica, proti kterému probíhají na Slovensku masivní organizované protesty.

To, co bylo označováno a zesměšňováno jako konspirační teorie, vyzdvihl i slovenský premiér Robert Fico. Ten po dalším projevu prezidenta Andreje Kisky, který vyzval ke změně vlády, doslova prohlásil, že prezidentovo prohlášení „nebylo napsané na Slovensku“. „Toto jeho prohlášení má rukopis lidí, kteří absolutně neznají ústavněprávní tradice a pravidla na Slovensku a sledují úplně jiné cíle, než je stabilita naší země,“ zdůraznil Fico, který svou poznámku v dalších dnech rozvedl: „Události, které se staly po vraždě, mají nějaký rukopis. (…) Chci panu prezidentovi dát jednoduchou otázku: 20. září 2017, New York, Pátá avenue. Proč šel prezident Slovenské republiky na soukromou půdu k člověku, který má velmi pochybné jméno? Ten člověk se jmenuje pan Soros,“ položil řečnickou otázku Fico. „A proč si na toto setkání nevzal s sebou žádného představitele slovenského ministerstva zahraničí?“ Předseda vlády chce vědět, o čem toto setkání bylo. George Soros prostřednictvím svého mluvčího potvrdil, že se s Kiskou loni v září setkal a řešili spolu prý jen integraci Romů.

Fico zároveň na Kisku zaútočil i kvůli tomu, že se podle jeho názoru postavil na stranu opozice. „Na stranu opozice, která říká, že v této zemi je potřeba udělat nějaký převrat. Tato země má vládu, která je demokraticky legitimní, protože vznikla na základě demokratických parlamentních voleb. Pokud máme nějaké problémy, tak si je vyřešíme sami, a v žádném případě k tomu nepotřebujeme pana prezidenta,“ řekl premiér Fico.

Právě organizace napojené na George Sorose a jeho neziskovky se podezřele často motají tam, kde padají vlády. Třeba na Ukrajině padla nejen vláda, ale země se octla v regulérní válce. George Soros financuje i opozici proti Donaldu Trumpovi v USA, podporuje multikulturalismus, genderovou ideologii a demokracii made in USA, která se až příliš často utopí v krvi. Financuje například i obskurní spolky jako Evropské hodnoty.

V listopadu loňského roku obavy Sorosem neplacené části občanů, aktivistů a novinářů paradoxně potvrdil jeden z nejpovolanějších – novinář Denníku N Martin M. Šimečka, který býval i šéfredaktorem českého týdeníku Respekt ze stáje dalšího nechvalně proslulého oligarchy a Sorosova chráněnce Zdeňka Bakaly.

Na jedné z debat se slovenskými občany dostal Martin M. Šimečka, který je ve svých textech až fanaticky probruselský a proamerický, otázku právě na George Sorose. To, co tento novinářský aktivista a de facto přiznaný zahraniční agent bezelstně odpověděl, by se mělo tesat do kamene, aby na to Slováci, Evropani, Ukrajinci a jiní Evropané nikdy nezapomněli: „George Soros je troufám si tvrdit můj přítel. Kromě toho, že je finanční žralok, a vydělává na nestálosti trhů – například položil britskou libru a vydělal na tom miliardu dolarů – část těchto peněz dává na to, aby pomáhal liberální demokracii. George Soros mimochodem těmito penězi pomáhal i nevládním organizacím, aby brojili na Slovensku proti Mečiarovi. Bez jeho peněz bychom to možná nezvládli. Je to člověk, který nám pomohl porazit Mečiara.“ A taky Janukovyče. A možná i Fica… Tak hlavně že už je dobře.

Ať žije liberální „demokracie“!

Pokud se Vám naše práce líbí, podpořte ji. Objednejte si předplatné tištěného měsíčníku Šifra, jeho digitální verzi nebo kombinaci obojího.

Můžete nás také podpořit dobrovolným příspěvkem.

Milan Vidlák, časopis Šifra