Když amatérská americká archeoložka Angela Micolová objevila při zkoumání satelitních snímků na virtuální zeměkouli Google Earth obrovské a zvláštní útvary připomínající hromady písku, při bližším zkoumání jí došlo, že jde o něco víc než přirozenou kupu písku, která by se v egyptské poušti tak nějak očekávala. Tento příběh přinesla celá řada médií včetně Discovery News a nedávno ho připomněl server Extrastory.cz. Jakmile svou domněnku Micolová zveřejnila, roztočil se zajímavý kolotoč. Bezprostředně poté ji kontaktoval tým egyptských výzkumníků s tím, že v blízkosti kopců našel něco, co připomíná systém komor a šachet.

„Našli jsme neuvěřitelný důkaz v lokalitě Abu Sidhum, která by mohla být starší než mnoho jiných v Egyptě,“ vyhlásila poté archeoložka do světa. „Ve všech čtyřech hromadách jsou zřetelné vodní kanály ve výšce okolo 15 metrů. Pokud se prokáže, že jde o umělé struktury, mohly by sahat do předdynastické nebo prehistorické doby a staly by se jedněmi z nejstarších známých pyramidových komplexů v Egyptě. To by mohlo přepsat starověké dějiny Egypta.“

Satelitní snímek z Google Earth

Celkem troufalé prohlášení na amatérku, a tak to od expertů, kteří léta tvrdí, že několkasettunové, dokonale zabroušené kvádry, z nichž jsou postaveny místní pyramidy, tahali otroci na saních, pěkně schytala. Prý není možné, aby Google Earth jako nástroj mohl skutečně něco objevit. Naopak se podle nich jedná jen o zvětralé skalní formace, které jsou v poušti běžné. Místo aby se tam jeli podívat a rozjeli výzkum, který by nám řekl o útvarech víc, jejich ega zřejmě neunesla byť jen pomyšlení, že by jejich výzkumy mohla zastínit nějaká trhlá žena, jejímž koníčkem je „satelitní archeologie“ a jejíž objev by přepsal jejich učebnice – a tak ani po třech letech se řádný výzkum ne a ne rozběhnout.

Angelu Micolovou ale po smršti, kterou vyvolala, kontaktoval jeden vysoce zajímavý manželský pár. Medhat Kamal El-Kady, bývalý velvyslanec v Ománu, a jeho žena Haidy Farouk Abdel-Hamid, bývalá poradkyně egyptského prezidenta, tedy žádná „béčka“, Micolové sdělili, že útvary, které objevila, byly v minulosti označeny jako pyramidy na několika antických mapách a dokumentech. Pro Discovery News uvedli, že podporují tvrzení Micolové a jedna z těchto zmíněných map byla nakreslena inženýrem ze skupiny učenců kolem Napoleona Bonaparta: „Mohlo by se jednat o největší doposud známé pyramidy. Nejspíš nebudeme přehánět, pokud si řekneme, že nález by mohl zastínit pyramidy v Gíze.“

Vážně tohle vypadá jako obyčejná kupa písku?

Tak moment, pyramidy? Ano, dokumenty prý naznačují, že pyramidy u oázy Fayum byly pohřbeny pod horami písku. Problém je ovšem v tom, že toto místo nebylo podrobně prozkoumáno archeology. Jde o pouhé diletantství, nebo úmysl?

Například Mohamed Aly Soliman, který vedl první expedici do míst poblíž Abu Sidhum, uvedl, že kopce jsou vytvořeny z různých vrstev materiálů, které se v okolní krajině nevyskytují. To v mnohém naznačuje, že musely být vytvořeny uměle. Jak rovněž sdělil, mají místní domorodí obyvatelé dlouhá léta podezření, že tyto mohyly skrývají dávná tajemství.

Solimanova skupina chtěl kopat v jednom z kopců, kámen byl ale tak tvrdý, že došli k názoru, že musí jít o granit. „Na myšlenku, že by mohlo jít o pyramidy, nás přivedl objev zvláštních dutin a detektor kovů, který jsme na kopcích úspěšně použili,“ uvedl Soliman. Řekl, že detektory identifikovaly podzemní tunel, který směřuje na sever obou velkých mohyl. To by mohl být vchod jako u většiny egyptských pyramid.

11757

Podle Angely Mikolové se v dané lokalitě nacházejí též tři menší kopce, které mají podobné uspořádání jako pyramidy v Gíze. „Fotografie hovoří samy za sebe. Je zřejmé, co tato místa obsahují. Nicméně je nutné provést terénní práce, aby se dalo jednoznačně potvrdit, že se jedná o pyramidy,“ zdůraznila Micolová. A to je právě kámen úrazu. Čím víc se totiž bude v Egyptě šťourat, tím rychleji se zjistí, že oficiální historie je na odpis a že to bylo všechno úplně jinak. Třeba nějak tak, jak říká kanadská profesorka Carmen Boulterová ve svém fascinujícím pětidílném cyklu, kde naznačuje, že pyramidy zcela určitě nebyly hrobky, ale mnohem pravděpodobněji sloužily například jako elektrárny vyrábějící jemnohmotnou energii, jež pozvedávaly vědomí celého lidstva a vůbec je nemohli stavět otroci, ale vyspělé civilizace, které používaly technologie, o nichž nemáme ani tušení.

Milan Vidlák

Zdroj